Marcinkevičius




Teisminio ginčo finalas: nutraukdama sutartį Savivaldybė buvo teisi

savivaldybeLietuvos Aukščiausiasis Teismas padėjo tašką byloje dėl Mažeikių rajono savivaldybės inicijuoto sutarties su UAB „LitCon“ nutraukimo. Po daugiau kaip 3 metus vykusių teisminių ginčų tiesa liko Savivaldybės pusėje – bankrutuojančios UAB „LitCon“ reikalaujamų kone 2 mln. Eur mokėti nereikės. Paliktas galioti Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas – sutartis su bendrove dėl sporto ir pramogų centro statybos Mažeikiuose nutraukta pagrįstai ir teisėtai.

Rangos sutartis dėl 13 mln. Eur turėjusio kainuoti beveik 8 tūkst. kv. m ploto rajonui svarbaus sporto ir pramogų centro statybos su UAB „LitCon“, laimėjusia viešąjį konkursą, pasirašyta 2018 m. Statybos darbai turėjo prasidėti gavus finansavimą projektui iš valstybės arba vėliausiai 2019 m. spalį. Sutarties vykdymas buvo susietas su finansavimo iš valstybės institucijų gavimu. Tokio finansavimo valstybei neskyrus, Savivaldybė neturėjo užtektinai lėšų projektui įgyvendinti ir buvo priversta rangos sutartį nutraukti. Tada UAB „LitCon“ kreipėsi į teismą, pareikšdama pretenzijas Savivaldybei dėl daugiau nei 1,67 mln. Eur baudos ir nuostolių atlyginimo.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad rangovė (dabar jau bankrutuojanti UAB „LitCon“) negalėjo turėti teisėto lūkesčio, kad išorinio finansavimo negavusi Savivaldybė suteiktų galimybę atlikti dalį statinio statybos darbų, kai akivaizdu, kad statybos darbų užbaigti su turimu finansavimu nepavyks. Tokia rangovės pozicija neatitiktų viešųjų pirkimų principų, nes viešosios lėšos, atlikus tik dalį statybos rangos darbų ir neturint finansavimo užbaigti likusius darbus, būtų naudojamos neracionaliai, o toks viešųjų lėšų panaudojimas prieštarautų ir viešajai tvarkai.

Gruodžio 29 d. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo priimta nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Budas.lt nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode