Parama dėkojame




kulebaRusija spaudžia Afrikos šalių vyriausybes stiprinti ryšius su Maskva, bet Kyjivas ketina įdėti daug politinio kapitalo, kad sustiprintų santykius su žemynu ir taip pasipriešintų Rusijos įtakai ten, pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras interviu naujienų agentūrai AFP.

Anot jo, galingiausias Kremliaus eksporto produktas regione yra samdinių grupės „Wagner“ kovotojai ir propaganda.

„Rusija labai stengiasi išlaikyti šalis savo orbitoje naudodama prievartą, kyšininkavimą ir baimę“, – šią savaitę AFP sakė ukrainiečių užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ir pridūrė, kad „Rusija turi dvi priemones savo darbui Afrikoje, o galingiausios iš jų yra propaganda ir „Wagner“.

„Wagner“ bendradarbiauja su kelių Afrikos valstybių, įskaitant Malį ir Centrinės Afrikos Respubliką, valdžia, o teisių grupės ir Vakarų šalių vyriausybės šią grupuotę apkaltino pažeidimais.

Jos vadovui Jevgenijui Prigožinui, buvusiam Kremliaus sąjungininkui, patekusiam į valdžios institucijų nemalonę po trumpai gyvavusio maišto Rusijoje, Vakarai taiko sankcijas už, jų teigimu, destruktyvų samdinių grupės vaidmenį žemyne.

Pasak D. Kulebos, Kyjivas ketina investuoti daug politinio kapitalo, kad sustiprintų ryšius su Afrikos šalimis ir taip pasipriešintų Maskvos įtakai žemyne.

„Afrikoje pradedame nuo nulio. Šiam žemynui reikia sistemingo ir ilgalaikio darbo. Tai nėra kažkas, kas įvyksta per vieną naktį“, – sakė jis interviu AFP.

Kremlius su keliomis Afrikos šalimis bendradarbiauja nuo sovietinių laikų, tačiau Maskva deda daugiau pastangų, kad sutvirtintų ryšius žemyne, kai tapo izoliuota nuo Vakarų šalių dėl savo karo Ukrainoje.

Kyjivo siekį D. Kuleba palygino su, jo žodžiais, diplomatine kontrataka prieš Rusijos pastangas įtvirtinti ryšius su Afrikos lyderiais.

„Mūsų strategija – ne pakeisti Rusiją, o išlaisvinti Afriką iš Rusijos gniaužtų“, – sakė D. Kuleba ir pridūrė, kad Ukraina nori, jog šie diplomatiniai ryšiai būtų palaikomi „pagarbiai ir vadovaujantis abipusės naudos principu“.

Ukrainos užsienio reikalų ministras AFP sakė, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino viešai išsakytas susirūpinimas dėl aprūpinimo maistu Afrikoje yra nepagrįstas, nes Maskva pati pasitraukė iš Juodosios jūros grūdų sandorio.

Praėjusiais metais tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms ir Turkijai sudarytas susitarimas leido iš Ukrainos uostų išgabenti apie 33 mln. tonų grūdų ir padėjo stabilizuoti pasaulines maisto kainas bei išvengti produktų trūkumo. Praėjusį mėnesį Rusija pasitraukė iš susitarimo.

„Žmonės Afrikoje pamatė, kad visi Putino pasakojimai apie tai, kaip jis rūpinasi Afrikos šalimis, yra melas“, – sakė D. Kuleba.

Jo teigimu, pagrindinės Maskvos sprendimo nutraukti saugų grūdų siuntų gabenimą į Ukrainos uostus ir iš jų aukos yra Ukrainos ūkininkai ir žmonės Afrikoje.

„Putinas sprendžia savo problemas afrikiečių ir ukrainiečių sąskaita“, – sakė D. Kuleba.

Išlaisvins visą teritoriją

Be to, D. Kuleba sakė, jog Kyjivas kai kurioms Vakarų šalims davė garantijas, kad Ukrainos kariuomenė nenaudos sąjungininkų dovanotų ginklų prieš taikinius Rusijos teritorijoje.

„Jei mūsų partneriai prašo mūsų suteikti garantiją, kad tam tikras ginklas bus naudojamas tik Ukrainos teritorijoje, mes suteikiame šią garantiją ir jos laikomės. Taip, buvo pora atvejų, kai davėme tokius pažadus ir jų laikėmės“, – interviu sakė D. Kuleba.

Jis taip pat patikino, kad Vakarų sąjungininkai nespaudžia Ukrainos paspartinti kontrpuolimą prieš įsitvirtinusias Rusijos pozicijas.

„Mes to nejaučiame“, – sakė jis. Ministras pripažino, kad viešojoje erdvėje „padaugėjo komentatorių ir ekspertų balsų“, aptariančių Ukrainos fronto linijos laimėjimų šalies rytuose ir pietuose tempą.

Jis juokais paragino Ukrainos kontrpuolimo kritikus „eiti ir prisijungti prie užsienio legiono“, kad padėtų ukrainiečių pastangoms.

„Lengva sakyti, kad nori, jog viskas vyktų greičiau, kai tavęs ten nėra“, – teigė D. Kuleba.

Birželį Kyjivas pradėjo ilgai lauktą kontrpuolimą, tačiau yra pripažinęs, kad jam sunkiai sekasi pralaužti stipriai įtvirtintas Rusijos pozicijas.

Ukrainos kariuomenė išlaisvins visą Rusijos pajėgų užimtą teritoriją, kad ir kiek laiko tai užtruktų, pabrėžė jis.

„Mūsų tikslas – pergalė, pergalė išlaisvinant mūsų teritorijas, esančias 1991 metų (Ukrainos) sienose. Ir mums nerūpi, kiek laiko tai užtruks“, – sakė D. Kuleba.

„Kol Ukrainos žmonės pritaria šiam tikslui, Ukrainos vyriausybė žengs koja kojon su savo žmonėmis“, – pridūrė jis.

Ukrainai reikės vakarietiškų ginklų ir šaudmenų tol, kol jos kariuomenė išstums Rusijos pajėgas iš visos okupuotos Ukrainos teritorijos, sakė D. Kuleba.

„Tiesa ta, kad kol mes laimėsime, mums reikia daugiau, mums reikia judėti į priekį, nes karas yra realybė, ir šioje realybėje mums reikia laimėti. Kito kelio nėra“, – sakė jis.

Šią savaitę Ukraina paskelbė, kad iš Maskvos pajėgų atkovojo kaimą palei pietinę fronto liniją pramoniniame Donecko regione.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode