Marcinkevičius




Seime skinasi kelią sugriežtinimai lošimų ir valiutų keitimo verslui

keitimoStiprinant pinigų plovimo prevenciją Seimas nusiteikęs dar labiau sugriežtinti lošimų ir valiutų keitimo verslą, o priežiūros institucijai būtų leista stabdyti pažeidėjų veiklą.   

Antradienį Seimas po svarstymo pritarė tokioms Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo ir dar aštuonių lydinčiųjų pataisoms: už balsavo 100 parlamentarų, vienas buvo prieš, o aštuoni susilaikė. 

Priėmus pakeitimus, į griežtesnę pinigų plovimo prevenciją būtų įtraukta daugiau žmonių ir įmonių, virtualiųjų valiutų keityklų ir depozitinių virtualiųjų valiutų piniginių operatoriai minimalų – 125 tūkst. eurų įstatinį kapitalą turėtų išlaikyti per visą veiklos laiką. 

Konservatoriaus Viliaus Semeškos teigimu, Tarptautinis valiutos fondas (TVF) valiutų sektorių vadina vienu rizikingiausių pinigų plovimo ir teroristų finansavimo srityje.

„Vertinant sektoriaus keliamą riziką ir aplaidų požiūrį, į šiuo metu nustatytų reikalavimų laikymąsi netgi tokių paprastų pareigų, kaip nustatytos informacijos pateikimas priežiūros institucijai nevykdymą, rodo sektoriuje paplitusį polinkį nesilaikyti teisės aktų reikalavimų“, – prieš balsavimą kalbėjo V. Semeška. 

Pasak jo, pataisomis siekiama nustatyti griežtesnius reikalavimus valiutų keitėjams, sudaryti galimybę finansų įstaigoms keistis informacija, kai kyla įtarimų dėl galimo pinigų plovimo ar teroristų finansavimo.  

„Keitimasis informacija tarp finansinių įstaigų yra vienas iš kertinių, gerai veikiančių pinigų plovimo ar teroristų finansavimo prevencijos sistemos sudedamųjų dalių“, – tvirtino V. Semeška.

Projektais taip pat siūloma išplėsti asmenų, kuriems taikomi nepriekaištingos reputacijos reikalavimai, skaičių – jų neatitinkantys žmonės negalėtų dalyvauti lošimų organizatorių valdyme.

Lošimų organizatoriams siūloma nustatyti prievolę apie akcininkų ar valdybos narių planuojamus pasikeitimus informuoti Lošimų priežiūros tarnybą.

Seimas pritarė finansų ministrės Gintarės Skaistės ir Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Mindaugo Lingės siūlymui, kad nepriekaištingos reputacijos reikalavimą atitiktų ir lošimų organizatorių samdomi žmonės bei įmonės. 

„Praktikoje išryškėjo atvejų, kada lošimų organizatoriai (...) sutarčių pagrindu pasitelkia kitus fizinius ir juridinius asmenis, kuriems nėra taikomi nepriekaištingos reputacijos reikalavimai, tai norime siekti suvienodinti sąlygas, kad visi tie, kam yra sutartimis pavedama vykdyti vienokias ar kitokias lošimų organizatoriaus funkcijas, galiotų tie patys principai ir tie patys  reikalavimai“, –  tvirtino M. Lingė.   

Tokie reikalavimai būtų taikomi nekilnojamojo turto agentams, mokesčių konsultantams, apskaitos paslaugų teikėjams. 

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode