Sprogimas

Keičiasi eismo taisyklės: draus lenkti gyvenamojoje zonoje, daugiau laisvės dviračiams

lenkti1Lietuvoje pirmadienį įsigalioja kelių eismo taisyklių pakeitimai: nuo šiol vairuotojai negalės lenkti gyvenamosiose zonose, jose bus mažiau ribojimų dviratininkams ir pėstiesiems, aiškiau reglamentuojami draudimai naudotis telefonu.

Nuo pirmadienio mobiliuoju telefonu vairuojant bus leidžiama naudotis tik jei jis valdomas laisvų rankų įranga ir laikomas specialiame laikiklyje. Mobilusis telefonas gali būti valdomas transporto priemonės laisvų rankų įranga, esančia ant vairo, multimedijoje ir panašiai.

Taip pat nustatyta, jog automobiliams draudžiama lenkti gyvenamojoje zonoje, daugiabučių kiemuose ir stovėjimo aikštelėse.

Be to, siekiant išvengti pasitaikančių piktnaudžiavimų, Kelių eismo taisyklių (KET) pakeitimuose nustatomas vienareikšmis draudimas sustoti ir stovėti žmonėms su negalia skirtose vietose.

Tačiau gyvenamojoje zonoje ir stovėjimo aikštelėse galės laisviau judėti dviratininkai ir pėstieji. Pagal patikslintas KET nuostatas, dviratininkams gyvenamojoje zonoje nebetaikomas reikalavimas važiuoti viena eile ir kuo arčiau eismo juostos dešiniojo krašto.

Siekiant išvengti nesusipratimų dviračių takuose, nustatytos išimtys dėl pėsčiųjų eismo dviračių takais ir dviračių juostomis. KET nustatyta, kad pėstieji gali kirsti dviračių taką ar juostą, pereidami į kitą jų pusę, taip pat pėstieji gali judėti dviračių taku, jei kelyje nėra šaligatvio ar pėsčiųjų tako.

Šiais atvejais pėstieji turi eiti taip, kad netrukdytų dviratininkų eismui.

Taip pat suvienodinti reikalavimai visų rūšių keturračių vairuotojams. Nustatyta, kad ratinio traktoriaus (T3b kategorijos), kuris pagamintas keturračio konstrukcijos pagrindu ir neturi kėbulo (kabinos), vairuotojui taikomi keturračių vairuotojams keliami reikalavimai: privaloma dėvėti šalmą ir vairuoti abiem rankomis, draudžiama važiuoti automagistrale ir greitkeliu, vežti vaikus iki 12 metų.

Į KET įtraukta nauja rekomendacija dėl vaiko vežimo automobiliu. Rekomenduojama, kad vaikas specialioje sėdynėje, atsuktoje prieš automobilio važiavimo kryptį, būtų vežamas kaip galima ilgiau. Taip vežti vaiką naujesnio tipo sėdynėse galima iki jam sueis 15 mėnesių. Svarbu, kad vaikas būtų vežamas specialioje jo ūgiui ir svoriui pritaikytoje sėdynėje.

Taisyklėse taip pat įtvirtinamas naujas įspėjamasis kelio ženklas Nr. 152 „Raiteliai“ – jis įspės apie kelio ruožą, kuriuo dažnai joja raiteliai ar vedami žirgai.

Atsisakoma neaktualių paslaugų kelio ženklų mėlyname fone Nr. 706 „Telefonas“ ir Nr. 725 „Lankytina vieta“.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode