Sprogimas

Skiepų baimėms sklaidyti – daugiau patikimos informacijos

baimemsSveikatos apsaugos ministerijos (SAM) užsakymu atlikta apklausa atskleidė pagrindines priežastis, dėl kurių dalis Lietuvos gyventojų atsisako skiepyti savo vaikus: šalutinio poveikio baimė, patikimos informacijos trūkumas ir nepasitikėjimas vakcinų veiksmingumu. Aktyvesnis šeimos gydytojo paskatinimas nurodomas kaip svarbus motyvas, nulemiantis gyventojų sprendimus dėl vakcinacijos. Reaguodama į informacijos poreikį, ministerija ketina sukurti naują vakcinacijos internetinę platformą ir švieslentę, taip pat imtis kitų priemonių, kurios padėtų plėsti ir gilinti gyventojų žinias apie skiepijimą.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad vienas svarbiausių įrankių, didinant visuomenės atsparumą ligoms ir infekcijoms, yra geras jos informuotumas. Tam planuojama didinti informacijos prieinamumą ir planuojamos visuomenės švietimo priemonės. 

„Rūpestis savo ir artimųjų sveikata prasideda nuo mūsų visų sąmoningumo ir atsakomybės prisiėmimo už save. Didinant jį, šiemet planuojamos aktyvesnis darbas ir visa eilė priemonių: tai susitikimai tiek su gyventojais, tiek su visuomenės sveikatos specialistais, informacinė sklaida apie imuniteto stiprinimą ir plintančių mitų bei dezinformacijos paneigimas. Tikiu, kad šios priemonės prisidės prie sveikesnės visuomenės ugdymo“, – sako A. Dulkys.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Šeimos medicinos centro gydytojas dr. Kazys Simanauskas sako, kad nors nedažnai, bet tenka susidurti su pacientu atsisakymu skiepyti savo vaikus. Tokiais atvejais gydytojai pasitelkia mokslą ir patirtį, kad padėtų išsklaidyti mitus.

„Visuomet išklausome pacientų abejones ir nuogąstavimus, ir stengiamės su jais kalbėti faktais. O faktai rodo, kad visuotinė vakcinacija padėjo eliminuoti pavojingas infekcines ligas, tuo tarpu mažėjant skiepijimo apimtims matome, kad ligos grįžta. Jeigu medicinos mokslas mums suteikia galimybę sustiprinti savo imunitetą, gyventi ilgiau ir sveikiau, kodėl turėtume šios galimybės atsisakyti?“ – retoriškai klausia dr. Kazys Simanauskas.

Visuomenės nuomonės tyrimo rezultatai
Siekdama išsiaiškinti, kokios priežastys sulaiko dalį Lietuvos gyventojų nuo skiepijimo, SAM pernai inicijavo gyventojų apklausą. Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ ministerijos užsakymu 2022 m. spalio 2–25 dienomis atliko kiekybinį sociologinį visuomenės nuomonės tyrimą, kurio tikslas buvo išsiaiškinti tėvų, auginančių vaikus iki 7 metų amžiaus, nuomonę dėl vaikų skiepijimo. Tyrimo metu iš viso apklausta 1513 respondentų.

Tyrimo metu išsiaiškinta, kad tėvai, skiepiję ar ketinantys skiepyti savo vaikus visomis valstybės kompensuojamomis ir rekomenduojamomis (mokamomis) vakcinomis, dažniau yra aukštesnio išsimokslinimo ir gaunantys didesnes pajamas.

Dauguma respondentų nurodė tokias priežastis, kodėl atsisako skiepyti savo vaikus: 
•    dėl galimo šalutinio skiepų poveikio (56 proc.);
•    trūksta patikimos informacijos apie vakcinas (48 proc.);
•    netiki vakcinų veiksmingumu (39 proc.).

Pagrindiniai motyvai, galintys paskatinti gyventojus priimti sprendimą skiepyti savo vaikus: 
•    šeimos gydytojo aktyvesnis paskatinimas (59 proc.);
•    moksliškai pagrįstos informacijos apie vakcinų saugumą ir veiksmingumą aktyvesnis platinimas internete (59 proc.). 

Anot tyrimo rezultatų, trys ketvirtadaliai (77 proc.) respondentų informaciją apie skiepus gauna iš sveikatos priežiūros specialistų, 27 proc. – iš interneto portalų. 23 proc. – iš draugų, šeimos. Kiti būdai gauti informaciją apie vakcinas yra nurodomi rečiau. Apie 8 proc. mažamečius vaikus (iki 7 metų amžiaus) auginančių tėvų savo vaikų neskiepijo ir neketina to daryti arba priėmė skirtingus sprendimus dėl skirtingų vaikų.

Visuomenės nuomonės tyrimo rezultatai buvo pristatyti per antradienio spaudos konferenciją, kurios įrašą rasite ČIA.

Skiepijimo aprėpčių didinimui skirti veiksmai
Prieš pradedant gyventojų nuomonės tyrimą, buvo numatyta, kad jį atlikus bus parengtas vakcinacijos skatinimo priemonių planas, nukreiptas į konkrečius vakcinacijos aprėptis mažinančius veiksnius.

Įvertinus tyrimo rezultatus, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) internetinėje svetainėje nuspręsta sukurti skiepais valdomų užkrečiamųjų ligų platformą, kurioje bus skelbiama visa aktuali informacija, susijusi su skiepais, ir kuri bus skirta visuomenės informuotumui ir raštingumui didinti. Platformoje taip pat planuojama sudaryti galimybę gyventojams užduoti klausimus, į kuriuos atsakys ekspertai. Papildomai informacija apie skiepus bus teikiama ugdymo įstaigų bei aukštųjų mokyklų bendruomenėms.

Bendradarbiaujant su Valstybės duomenų agentūra, planuojama remtis COVID-19 pandemijos metu sukaupta patirtimi, kai buvo sukurta švieslentė, skirta COVID-19 vakcinacijai (https://osp.stat.gov.lt/covid-dashboards), ir sukurti analogišką švieslentę vaikų profilaktiniam skiepijimui stebėti.

Planuojama sudaryti geresnes galimybes registracijai vakcinacijai per Išankstinės pacientų registracijos sistemą.

Svarbų vaidmenį priimant sprendimą skiepytis atlieka būtent sveikatos priežiūros specialistai. Jiems planuojami mokymai, bus rengiama medžiaga apie vakcinas. Siekiant didinti gyventojų informuotumą, bus organizuojami susitikimai su gyventojais, diskusijos su tėvais, paskaitos švietimo įstaigose.

Primename, kad patikimą informaciją apie skiepus galima rasti NVSC interneto svetainėje (nvsc.lrv.lt), Europos skiepijimo informacijos portale (vaccination-info.eu), Europos vaistų agentūros interneto svetainėje (www.ema.europa.eu), iniciatyvos #UnitedInProtection interneto svetainėje ir kt.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode